Τετάρτη, 27 Ιουλίου 2011

Πως να αγοράσετε γυαλιά ηλίου


Τα γυαλιά ηλίου δεν είναι μόνο ένα ωραίο αξεσουάρ που μας συντροφεύει παντού, ειδικά τους μήνες του καλοκαιριού, αλλά και ένα απαραίτητο αξεσουάρ για την προστασία της υγείας των µατιών µας! Τα φοράμε πάρα πολλές ώρες και έτσι θα θέλαμε πρωτίστως να έχουμε την μέγιστη προστασία από τον ήλιο και επιπλέον να δείχνουμε...cool.
Η µακροχρόνια ή/και έντονη έκθεση στον ήλιο και την υπεριώδη ακτινοβολία UVA, UVB, UVC µπορεί να προκαλέσει από απλές ενοχλήσεις µέχρι σοβαρά προβλήµατα στα µάτια. Κατά συνέπεια η χρήση των γυαλιών ηλίου είναι απαραίτητη. Ωστόσο, θα πρέπει να πληρούν και κάποιες προϋποθέσεις:
- Αποφασίστε πρώτα τι θέλετε. Δεν είναι κάθε είδους γυαλιά είναι κατάλληλο για κάθε είδους περίσταση. Για παράδειγμα μπορεί να τα χρειάζεστε για αθλητικές δραστηριότητες. Φροντίστε να ταιριάζουν στο στυλ σας και στον σκοπό αγοράς τους.
- Το σχήµα των γυαλιών θα πρέπει να είναι τέτοιο ώστε να καλύπτει όλο το µάτι και να αφήνει όσο το δυνατόν λιγότερο φως να φτάσει σε αυτό από το πλάι. Επίσης είναι σημαντικό ο σκελετός να είναι ελαφρύς και άνετος. Έχετε υπόψη σας ότι η σκουρότητα του φακού δεν είναι ενδεικτική για την προστασία που παρέχει.
Εδώ είναι μερικές οδηγίες που θα σας βοηθήσουν για την επιλογή ανάλογα με το σχήμα του προσώπου σας:
  • Στρογγυλό πρόσωπο: ορθογώνιο σχήμα (σκελετού) στα γυαλιά ηλίου
  • Οβάλ: τετράγωνα ή γυαλιά που ακολουθούν το περίγραμμα του προσώπου
  • Τετράγωνο: ωοειδή ή στρογγυλά γυαλιά
  • Επίμηκες πρόσωπο: στρογγυλά ή τετράγωνα γυαλιά ηλίου.
  • Τριγωνικό πρόσωπο: γυαλιά με σκελετό σε σχήμα μάτια γάτας
- Ειδική σήμανση.Τα γυαλιά ηλίου πρέπει να προστατεύουν από τις υπεριώδεις ακτίνες. Γι’ αυτό, ελέγχετε αν πάνω στο φακό υπάρχει αυτοκόλλητο ή ξεχωριστό ενηµερωτικό µικρό φυλλάδιο µε την ένδειξη UVA, UVB, η οποία εγγυάται και την προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία. Σε περίπτωση που τα γυαλιά δεν παρέχουν προστασία από αυτήν είναι επικίνδυνα, καθώς λόγω της σκουρότητας του φακού η κόρη του µατιού διαστέλλεται και περνάει περισσότερο φως, κάτι που µε την πάροδο του χρόνου µπορεί να δηµιουργήσει σοβαρές βλάβες.
- Πόσο καιρό τα φοράμε. Τα γυαλιά ηλίου πρέπει να τα φοράμε κάθε φορά που εκτιθέμεθα στον ήλιο, καθόλη τη διάρκεια του χρόνου και όχι μόνο το καλοκαίρι. Ωστόσο, το καλοκαίρι, κατά τις ώρες 10.00 π.µ. - 4.00 µ.µ., καλό είναι να χρησιµοποιούνται και στη σκιά. Απαραίτητη είναι η χρήση τους σε συγκεκριµένες δραστηριότητες, όπως το solarium, η υπαίθρια εργασία, τα σπορ, ενώ σε περιβάλλον µε χιόνι, άµµο ή λευκές επιφάνειες που αντανακλούν την ακτινοβολία πρέπει να χρησιµοποιούνται ακόµα και όταν υπάρχει ελαφριά συννεφιά.
- Υλικό κατασκευής. Μην αγοράζετε γυαλιά που είναι φτιαγμένα από φτηνά ή πλαστικά υλικά. Οι φακοί κατασκευασμένοι από πολυουρεθάνη NXT είναι ανθεκτικοί, ελαφρείς, ευέλικτοι και έχουν μεγάλη οπτική διαύγεια. Ο σκελετός μπορεί να είναι κατασκευασμένος από μέταλλο, πλαστικό ή ίνα άνθρακα. Αγοράστε τα γυαλιά από ειδικά καταστήματα ή site προκειµένου να εξασφαλίσετε τη ζητούµενη ποιότητα και ασφάλεια. Σε καµία περίπτωση µην αγοράζετε γυαλιά ηλίου από πλανόδιους και µικροπωλητές, γιατί µπορεί να αποβούν επικίνδυνα για την υγεία των µατιών σας.
- Απόχρωση φακού: Ανάλογα με τη χρήση που θέλετε να κάνετε, μπορείτε να επιλέξετε και την κατάλληλη απόχρωση του φακού:
 • Οι αποχρώσεις του καφέ είναι ιδανικές για την έντονη ηλιοφάνεια γιατί περιορίζουν το εκτυφλωτικό φως.
 • Οι κίτρινοι φακοί είναι κατάλληλοι για χειμερινά σπορ και εξορμήσεις γιατί κάνουν τα χρώματα πιο έντονα και φωτεινά.
 • Οι γκρι και γκριζοπράσινοι φακοί ενδείκνυνται για τις περισσότερες χρήσεις, αφού φιλτράρουν το έντονο φως και προσφέρουν καλή σκίαση, χωρίς να παραμορφώνουν τα χρώματα.
 • Οι χρωματιστοί φακοί π.χ. ροζ ή μωβ είναι η καλύτερη επιλογή για την πόλη, ειδικά όταν έχει συννεφιά, γιατί δε δημιουργούν μεγάλη σκίαση αλλά και για υδάτινα σπορ αφού προσφέρουν το σωστό contrast αντικειμένων, που βρίσκονται σε χώρο με μεγάλες γαλάζιες ή πράσινες επιφάνειες.
- Ο σωστός τρόπος καθαρισμού: Ο καλύτερος τρόπος καθαρισμού είναι με κρύο νερό και σαπούνι. Μη χρησιμοποιείτε οινόπνευμα και άλλα ισχυρά υλικά καθαρισμού γιατί καταστρέφουν τόσο τους φακούς όσο και το σκελετό.
- Η σωστή συντήρηση: Αποφύγετε την έκθεσή τους σε υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες, παρατώντας για παράδειγμα τα γυαλιά σας στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου. Μην τα χρησιμοποιείτε μέσα στη θάλασσα ή στην πισίνα και αν τυχόν βραχούν με θαλασσινό νερό ή νερό της πισίνας, καθαρίστε τα αμέσως με ένα νωπό πανί. Εννοείται ότι όταν τα βγάζετε, τα τοποθετείτε μέσα σε σκληρή θήκη για να μη φθείρονται.


Θυμηθείτε τα μάτια σας είναι σημαντικά. Με λίγη προετοιμασία και λίγες επιπλέον δαπάνες μπορούμε να τους δώσουμε αυτό που τους αξίζει. Κάντε μια αναζήτηση στο www.xestock.gr για φθηνά γυαλιά ηλίου σχεδιαστών ή με έκπτωση, ακόμη και κάτω από τις τιμές λιανικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας καλοδεχούμενα όπως και οι απόψεις σας που μπορείτε να μας στείλετε στο xestock.gr@gmail.com!