Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Πρώτες βοήθειες στην παραλία


Καλό είναι να ξέρουμε για κάθε ενδεχόμενο πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε οτιδήποτε απρόοπτο μπορεί να συμβεί στην παραλία, ειδικά όταν περνάμε πολλές ώρες εκεί το καλοκαίρι.

- Θερμοπληξία: Αν αισθανθείτε ζάλη, ναυτία, ταχυπαλµία, πονοκέφαλο και κόπωση, εφίδρωση, ίσως και λίγο πυρετό που είναι τα χαρακτηριστικά σηµάδια της θερµοπληξίας, µεταφερθείτε αµέσως σε σκιερό µέρος και, αν είναι δυνατόν, κλιµατιζόµενο. Βγάλτε τυχόν ρούχα που σας βαραίνουν και πίνετε τακτικά άφθονο δροσερό νερό. Επίσης, αν υπάρχει η δυνατότητα, κάντε ένα δροσερό ντους ή βάλτε κρύα επιθέµατα στο κεφάλι σας.

- Τσούχτρες, δράκαινες, αχινοί: Αν τα πατήσετε καταλάθος ή σας τσιμπήσουν, το πρώτο που θα πρέπει να κάνετε είναι να εφαρµόσετε ψυχρά επιθέµατα στο σηµείο (π.χ. κοµπρέσες µε κρύο νερό καθαρό ή θαλασσινό, παγάκια κ.λπ.) για να ελέγξετε το πρήξιµο. Βρείτε κάποιο αντιισταµινικό χάπι να λάβετε ή κορτιζονούχα κρέµα  για να κάνετε επάλειψη. Για να αντιµετωπίσετε τον κνησµό µπορείτε να κάνετε και επαλείψεις µε νερό στο οποίο θα έχετε προσθέσει λίγο ξίδι.
Αν πατήσετε αχινό, βγάλτε όσα αγκάθια µπορείτε µε ένα τσιµπιδάκι ή µε τις άκρες των δαχτύλων σας, περάστε την περιοχή µε ιώδιο και, αν υποψιάζεστε ότι κάποια αγκάθια έχουν µπει βαθιά, πάρτε προληπτικά αντιβίωση για µία εβδοµάδα για να αποτρέψετε το ενδεχόµενο φλεγµονής. Τέλος, σε κάθε περίπτωση, αν ο πόνος επιµένει, µπορείτε να πάρετε ένα παυσίπονο.

- Ηλιακό έγκαυµα: Αν το δέρµα σας έχει κοκκινίσει, τσούζει και «τραβάει», εφαρµόστε αµέσως και ανά τακτά διαστήµατα µια ενυδατική καταπραϋντική κρέµα και κρύες κοµπρέσες προκειµένου να ανακουφιστείτε. Μείνετε σε σκιερό µέρος, ενώ, αν δεν µπορείτε να αποφύγετε τον ήλιο, πρέπει να φορέσετε άνετα βαµβακερά ρούχα για να προστατέψετε την περιοχή από την ακτινοβολία και να µην την ερεθίσετε παραπάνω.

-Κράµπα: Αν είστε µέσα στο νερό, το σηµαντικότερο είναι να διατηρήσετε τη ψυχραιµία σας και να προσπαθήσετε να βγείτε χρησιµοποιώντας τα χέρια και τα πόδια σας όσο µπορείτε. Όταν φτάσετε στην ακτή, κάντε χειροµαλάξεις στη γάµπα και εφαρµόστε ζεστά επιθέµατα ή καλύψτε την για λίγη ώρα µε άµµο.

- ∆άγκωµα από σκύλο: Ξεπλύνετε αµέσως την πληγή µε σαπούνι και νερό ή και µε θαλασσινό νερό και περάστε την µε οξυζενέ και ιώδιο. Επίσης πάρτε προληπτικά αντιβίωση και απευθυνθείτε το γρηγορότερο δυνατό σε κάποιον ειδικό (φαρµακοποιό, γιατρό, νοσοκοµείο) για να κάνετε αντιτετανικό ορό.

- Το φιλί της ζωής: Στην παραλία µπορεί να έρθουµε αντιµέτωποι και µε καταστάσεις που απαιτούν άµεση και ειδική αντιµετώπιση, όπως ο πνιγµός ή ένα καρδιακό επεισόδιο. Και στις δύο περιπτώσεις η τεχνητή αναπνοή, το λεγόµενο φιλί της ζωής, µπορεί να αποδειχτεί σωτήρια. Πάντως, στην περίπτωση που κάποιος κινδυνεύει στη θάλασσα, είναι καλύτερο να μην προσπαθήσετε να τον σώσετε αν δεν διαθέτετε τις κατάλληλες γνώσεις, αλλά να του πετάξετε κάποιο σωσίβιο ή σχοινί αν μπορείτε και καλέστε σε βοήθεια.
Τεντώστε το κεφάλι του ατόµου προς τα πίσω και ανασηκώστε το σαγόνι του. Ανοίξτε το στόµα του (αν δεν ανοίγει, πιέστε το σηµείο που ενώνονται η άνω µε την κάτω γνάθο κοντά στο αφτί), κλείστε τη µύτη του και εφαρµόστε τα χείλη σας στα δικά του. Φυσήξτε 2-3 φορές στο στόµα του, αφήστε το θώρακα και την κοιλιά να φουσκώσουν και µόλις ξεφουσκώσουν κάντε την επόµενη αναπνοή. Συνεχίστε µέχρι να επανέλθει ο σφυγµός. Αν αυτό δεν συµβεί ύστερα από 2-3 προσπάθειες, κάντε καρδιακές µαλάξεις (µόνο αν το άτοµο δεν αναπνέει) ως εξής: πλέξτε τα δάχτυλά σας και ακουµπήστε τις παλάµες σας στο σηµείο που ενώνονται τα πλευρά στη µέση του στέρνου. Τεντώστε τα χέρια σας και πιέστε χρησιµοποιώντας το βάρος σας. Οι µαλάξεις πρέπει να γίνονται ανά ένα δευτερόλεπτο, ενώ κάθε δεκαπέντε µαλάξεις πρέπει να κάνετε δύο τεχνητές αναπνοές.
Όταν το άτοµο συνέλθει, γυρίστε το στο πλάι µέχρι να έρθει κάποια βοήθεια.

Αχρείαστα να είναι, αλλά καλό να γνωρίζουμε κάποια πράγματα. Μπορείτε όμως να χαρείτε τον ήλιο και τη θάλασσα και να βρείτε ότι χρειάζεται από το www.xestock.gr



Πηγή: http://www.myworld.gr/site/content.php?sel=158&artid=638731

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας καλοδεχούμενα όπως και οι απόψεις σας που μπορείτε να μας στείλετε στο xestock.gr@gmail.com!