Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

5 πράγματα μη-επαγγελματικά και μη-οικογενειακά που μπορεί να κάνει ένας εργαζόμενος γονέας!


Οκ, μάλλον προτιμάτε να μην ακούσετε πως υπάρχουν κι άλλα πράγματα να κάνετε όταν περπατάτε σε τεντωμένο σχοινί λόγω της δουλειάς ή των οικογενειακών υποχρεώσεων. Η επαγγελματική επιτυχία ζητά περισσότερα από σας από τις εργάσιμες ώρες. Η οικογενειακή επιτυχία ζητά από σας, στην καλύτερη περίπτωση, να παραμελείτε τον εαυτό σας και να σκέφτεστε περισσότερο τους άλλους. Ωστόσο, ακόμη κι αν αισθάνεστε πως δεν μπορείτε να προσθέσετε κάτι παραπάνω στο πρόγραμμα σας, υπάρχουν 5 ανεκτίμητες δραστηριότητες που χρειάζεται να προσθέσετε:

1. Κρατήστε το πρόγραμμα φαγητού σας τακτικά. Για να προστατεύεστε την υγεία σας, αλλά επίσης κανονίστε μερικές εξόδους φαγητού τη βδομάδα, με φίλους, συναδέλφους, γνωστούς ή ακόμη και με τον/την σύζυγο. Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο κρατάτε επαφή με το δίκτυο γνωριμιών σας (που ξέρετε, μπορεί να τους χρειαστείτε σε περίπτωση που πρέπει να αλλάξετε δουλειά), αλλά βγαίνοντας και με αγαπημένα πρόσωπα σε διαφορετικό περιβάλλον αυξάνεται η διάθεση και η απόδοση σας σε όλους τους τομείς της ζωής σας. Η ανθρώπινη επαφή είναι ανεκτίμητη.

 2. Διαβάστε κάτι. Κάποιο μυθιστόρημα που θα μπορούσε να δώσει τροφή στην φαντασία σας και να προκαλέσει τους δημιουργικούς χυμούς σας. Κάποιο βιβλίο πάλι μη φαντασίας ή εκαπιδευτικό θα μπορούσε να προσφέρει κάποια βοήθεια για την επαγγελματική σας ανάπτυξη, εκπαιδεύοντας παράλληλα τον εαυτό σας. Εάν ένα βιβλίο είναι πάρα πολύ, ξεκινήστε με ένα άρθρο (από εφημερίδες, περιοδικά) ή σύντομο διήγημα κάθε φορά. Χρειάζεται να επεκτείνετε τη σκέψη σας πέρα από τα e-mail σας και τις καθημερινές σημειώσεις της εργασία σας. Αφιερώστε τουλάχιστον 15 λεπτά την εβδομάδα για ένα άρθρο μέχρι 3 ώρες για ένα βιβλίο.

3. Παρακολουθήστε κάτι. Θέλετε να είστε το πρόσωπο που έχει εξαφανιστεί από «προσώπου γης» μόλις απέκτησε παιδιά ή τον έφαγαν οι επαγγελματικές υποχρεώσεις; Βάλτε στο πρόγραμμα να παρακολουθείτε κάτι εκτός σπιτιού, είτε πρόκειται για θέατρο, κάποια εκδήλωση, κάποιο έργο κοινωνικό, ή απλά ένα show στο οποίο τραβήξατε και κάποιον φίλο σας. Δεν μιλάμε για τηλεόραση αλλά οτιδήποτε για το οποίο θα βγείτε από το σπίτι σας και δεν αφορά ακριβώς τη δουλειά ή την οικογένειά σας. 

4. Ακολουθήστε κάποια δραστηριότητα. Μια δραστηριότητα διαφορετική από την εργασία σας και τα οικογενειακά καθήκοντα αξίζει, αρκεί να αγαπάτε αυτό που κάνετε! Θα μπορούσε να είναι μαθήματα Latin χορού ή ακόμα Zumba. Θα μπορούσε να είναι μια μηνιαία λέσχη βιβλίου. Θα μπορούσε να είναι απλά 5 λεπτά απ’ το χρόνο σας την εβδομάδα καλώντας κάποιον από επαφές σας. Θυμίστε στον εαυτό σας με την αναζήτηση αυτής δραστηριότητας μη εργασιακής και μη-οικογενειακής ότι είστε ένα πολυδιάστατο άτομο που υπάρχει και πέρα από τις άμεσες υποχρεώσεις σας. Αφιερώστε 5 λεπτά μία φορά την εβδομάδα έως και 5-10 ώρες κατά μέσο όρο ανά βδομάδα.

5. Γυμναστείτε τακτικά ή πληρώσετε κάποιον εκπαιδευτή, αν χρειάζεται. Αν ασχοληθείτε τακτικά με κάποια μορφή σωματικής άσκησης, θα σας δώσει σαν αντάλλαγμα επιπλέον ενέργεια που θα νιώσετε σαν έξτρα χρόνο. Μερικές φορές, είναι δύσκολο να το κάνετε αυτό. Γι αυτό ίσως χρειάζεται να προσλάβετε κάποιον προπονητή γιατί όταν υπάρχει μια ώθηση μια φορά τη βδομάδα, στη συνέχεια είναι πιο εύκολο να τη συνεχίσετε μόνοι σας και περισσότερες φορές τη βδομάδα. Ένας προπονητής είναι λιγότερο ακριβός από το να σταματήσετε τη δουλειά σας λόγω επαγγελματικής εξουθένωση.

Συνολικά, μιλάμε για 3 ώρες ή λιγότερο την εβδομάδα που θα σας δώσουν ένα πολύ ισχυρό θεμέλιο για σας, την καριέρα σας, και σας ευεξία! Σίγουρα, όλοι αξίζουμε 30 λεπτά την ημέρα για μας! Αν δεν το έχετε κάνει ήδη, αρχίστε από τώρα! Και καταλάβετε πόσο σημαντικοί είστε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας καλοδεχούμενα όπως και οι απόψεις σας που μπορείτε να μας στείλετε στο xestock.gr@gmail.com!