Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Συμβουλές για καλή αγορά Φορητού Υπολογιστή (laptop).



 
Είναι μερικά χρόνια τώρα που οι φορητοί υπολογιστές πουλάνε περισσότερο από τα desktop στην Ελλάδα. Οι λόγοι ευνόητοι: είναι μικρά, ελαφριά, μπαίνουν στο Ίντερνετ όπου υπάρχει Wi-Fi και μπορείτε να τους πάρετε μαζί σας παντού.

Επιπλέον, οι τιμές τους έχουν πέσει σε προσιτά επίπεδα. Μπορείτε να βρείτε ένα αξιοσέβαστο λάπτοπ (ή νόουτμπουκ, όπως θέλετε πείτε το) από 400 ευρώ και πάνω. Φυσικά, μπορείτε να ξοδέψετε και 5.000 ευρώ αν θέλετε ένα υπερμηχάνημα με τα τελειότερα γραφικά για παιχνίδια. Τα παιχνίδια είναι συνήθως οι πιο απαιτητικές εφαρμογές και εκεί φαίνεται η πραγματική αξία του υπολογιστή. Αντίστοιχα, βέβαια, ανεβαίνει και η τιμή του. Με λιγότερα από 1.000 ευρώ, πάντως, μπορείτε να βρείτε ένα καλό λάπτοπ που να εκτελεί πολύ καλά τις βασικές λειτουργίες, να έχει καλή οθόνη και μπαταρία που διαρκεί.

Τα κριτήρια επιλογής
Στα βασικά κριτήρια επιλογής για την πλειονότητα των αγοραστών συγκαταλέγονται το μέγεθος της οθόνης, το βάρος, ο επεξεργαστής, η χωρητικότητα του σκληρού δίσκου, ενδεχομένως και η διάρκεια της μπαταρίας.

Η οθόνη ενός λάπτοπ αρχίζει από τις 13,3 ίντσες (κάτω από τις 12 ίντσες πάμε στην κατηγορία των μικρότερων netbook) και φτάνει τις 17. Επιλέξτε με βάση τις κύριες λειτουργίες για τις οποίες θέλετε το κομπιούτερ. Για παράδειγμα, αν θέλετε κυρίως να γράφετε κείμενα και να σερφάρετε στο Ίντερνετ, βολεύεστε και με μια 13 ιντσών. Ωστόσο δοκιμάσετε το πληκτρολόγιο πρώτα, μια που στα μικρά μεγέθη το πρόβλημα είναι τα μικρά πλήκτρα.

Αν θέλετε παιχνίδια και ταινίες, προτιμήστε μεγαλύτερα μεγέθη. Αν πρόκειται να παίρνετε το μηχάνημα μαζί σας στη δουλειά ή το βράδυ στα μπαρ για να παίζετε μουσική, δεν χρειάζεται δεύτερη σκέψη: μικρό και ελαφρύ είναι το ζητούμενο.

Τώρα, όσον αφορά τον σκληρό δίσκο, αν κατεβάζετε υλικό από το Ίντερνετ (μουσική, ταινίες και σειρές), χρειάζεστε οπωσδήποτε μεγάλο σκληρό, δηλαδή τουλάχιστον 250 GΒ. Αλλιώς θα χρειαστείτε δύο εξωτερικούς σκληρούς, έναν για έξτρα αποθήκευση κι έναν, απαραιτήτως, για backup.

Προσοχή στο σέρβις
Βασικά χαρακτηριστικά πλέον θεωρούνται τα DVD αντιγραφής και η ενσωματωμένη Wi-Fi σύνδεση με το Ίντερνετ. Επίσης, σκεφτείτε αν θέλετε κάμερα για το Διαδίκτυο και Βluetooth. Τέλος, δώστε προσοχή στην εγγύηση και το σέρβις. Προσέξτε μη βρεθείτε προ της δυσάρεστης εκπλήξεως να πρέπει να στείλετε τον υπολογιστή σας για σέρβις στο εξωτερικό.


"Όταν αγοράζουμε φορητό υπολογιστή ρωτάμε πάντα από ποιον καλύπτεται η εγγύηση. Ζητάμε τα στοιχεία της επίσημης αντιπροσωπείας (στοιχειά διεύθυνσης και επικοινωνίας)
Ρωτάμε για τους όρους της εγγύησης (τι καλύπτει δηλαδή και τι όχι). Μερικοί κατασκευαστές δίνουν κάποια εξτρά στις εγγυήσεις που είναι πολύ σημαντικά (εγγύηση για 0 καμένα pixel στην οθόνη, 1 χρόνο για την μπαταρία, εγγύηση onsite, ασφάλεια κλοπής κτλ).

Προτιμάτε να μην παίρνεται σαν δώρο τσάντα μεταφοράς και ζητήστε κάποιο άλλο δώρο (επιστροφή χρημάτων, mouse, βάση για τον φορητό, καθαριστικό, έξτρα εγγύηση). Η τσάντα μεταφοράς ενός φορητού υπολογιστή πρέπει να είναι πολύ καλής ποιότητας και να τον προστατεύει
Αυτά έχουμε να προτείνουμε. Όλοι οι κατασκευαστές έχουν καλά μοντέλα και καλύπτουν όλες τις ανάγκες του αγοραστικού κοινού.
Πηγή: http://ixnilatis-tips-tools.blogspot.com/2009/09/laptop.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας καλοδεχούμενα όπως και οι απόψεις σας που μπορείτε να μας στείλετε στο xestock.gr@gmail.com!