Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Συμβουλές για μεγαλύτερη διάρκεια στη μπαταρία του λάπτοπ σας

Αν και οι μπαταρίες των φορητών υπολογιστών έχουν εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια, οι περισσότερες δεν ικανοποιούν τους χρήστες με την απόδοσή τους. Στη μείωση της διάρκειας μιας μπαταρίας, συμβάλλει και το λειτουργικό σύστημα όταν έχει πολλά και εντυπωσιακά γραφικά όπως τα Windows 7. Μερικές χρήσιμες συμβουλές για να δώσετε τη μέγιστη διάρκεια στη μπαταρία σας είναι:
1. Μείωση φωτεινότητας οθόνης
H οθόνη του laptop καταναλώνει αρκετή ενέργεια από τη μπαταρία. Κατά συνέπεια, όσο πιο φωτεινή είναι η οθόνη τόσο περισσότερη ενέργεια καταναλώνει. Για να μειώσετε τη φωτεινότητα της οθόνης, κάντε κλίκ στο εικονίδιο της μπαταρίας και επιλέξτε "Περισσότερες επιλογές παροχής ενέργειας".
notebook_battery_1
Θα ανοίξει το παράθυρο με τις επιλογές ενέργειας, στο οποίο μπορείτε να ρυθμίσετε τη φωτεινότητα της οθόνης σας στη χαμηλότερη τιμή. Να σημειώσουμε, ότι η χαμηλή φωτεινότητα της οθόνης είναι καλύτερη για την όρασή σας.
notebook_battery_2
2. Απενεργοποίηση Screensaver
Εάν δεν χρησιμοποιήσετε τον υπολογιστή σας για λίγη ώρα, θα εμφανιστεί το Screensaver. Το Screensaver απαιτεί επεξεργαστική ισχύ, δηλαδή ενέργεια. Προτιμήστε να το απενεργοποιήσετε.
Κάντε δεξί κλίκ στην επιφάνεια εργασίας και επιλέξτε "Εξατομίκευση".
notebook_battery_3
Κάτω δεξιά στο νέο παράθυρο, κάντε κλίκ στην επιλογή "Προφύλαξη οθόνης".
notebook_battery_4
Επιλέξτε από το πεδίο "Προφύλαξη οθόνης" το "(χωρίς επιλογή)" και πατήστε ΟΚ.
notebook_battery_5
3. Ανασυγκρότηση δίσκων
DiskDefragment
Εάν κάνετε συχνά ανασυγκρότηση των δίσκων σας, τα Windows θα χρειάζονται λιγότερο χρόνο για να προσπελάσουν τα αρχεία τους. Έτσι θα εξοικονομήσετε ενέργεια για την μπαταρία σας. 
4. Απενεργοποιήστε εφαρμογές που εκτελούνται με την εκκίνηση των Windows
Μερικές από τις εφαρμογές που έχουμε εγκατεστημένες, ξεκινάνε να εκτελούνται με το που ανοίξουμε τον υπολογιστή μας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η εκκίνηση των Windows να διαρκεί περισσότερο. 
5. Αποσυνδέστε τις εξωτερικές συσκευές USB
Οι συσκευές USB είναι γνωστό ότι καταναλώνουν αρκετή ενέργεια. Εάν έχετε στον υπολογιστή σας οποιαδήποτε συσκευή USB (σκληρός δίσκος, USB flash drive, ποντίκι, iPhone, iPod κτλ.) και δεν το χρησιμοποιείτε, τότε αποσυνδέστε το. 
notebook_battery_6
6. Εγκαταστήστε περισσότερη μνήμη RAM
Όταν η μνήμη RAM δεν είναι αρκετή στα Windows, τότε χρησιμοποιείται η εικονική μνήμη του συστήματος  η οποία αποθηκεύεται στον σκληρό δίσκο. Και από τη στιγμή που ο σκληρός δίσκος μπαίνει σε λειτουργία η κατανάλωση ενέργειας αυυξάνεται. Απευθυνθείτε στον τεχνικό σας, να σας προτείνει και να εγκαταστήσει περισσότερη μνήμη RAM στον υπολογιστή σας.
7. Αποφύγετε τη χρήση CD / DVD
Η χρήση CD/DVD στο laptop σας καταναλώνει πολύ ενέργεια. Προτιμήστε να έχετε γράψει από πριν το CD/DVD σας στο σκληρό δίσκο.
8. H αναστολή λειτουργίας είναι καλή, αλλά η αδρανοποίηση είναι ακόμα καλύτερη
H αναστολή λειτουργίας του υπολογιστή σας είναι πολύ καλή εάν θέλετε να ξεκινήσετε πολύ γρήγορα από εκεί που είχατε μείνει. Παρ'όλα αυτά κατά τη διάρκεια της αναστολής καταναλώνεται ενέργεια από τη μπαταρία.
Το ιδανικό είναι να χρησιμοποιείτε την αδραναοποίηση του συστήματος σας, η οποία δεν καταναλώνει ενέργεια από την μπαταρία, αποθηκεύει όλες τις εργασίες σας και ξεκινάει στην κατάσταση που είχατε αφήσει τον υπολογιστή σας.
9. Βελτιστοποίηση παροχών ενέργειας
Οι επιλογές παροχής ενέργειας έχουν πολλές ρυθμίσεις για να εξοικονομοίσετε ενέργεια από την μπαταρία σας. Θα τις βρείτε εάν κάνετε δεξί κλίκ στο εικονίδιο μπαταρίας των Windows και μετά κλίκ στην επιλογή "Επιλογές παροχής ενέργειας".
notebook_battery_7
Στο παράθυρο επιλογών, κάντε κλίκ στην "Αλλαγή ρυθμίσεων σχεδίου".
notebook_battery_8
Τώρα μπορείτε να ρυθμίσετε σε πόσο χρόνο θα απενεργοποιήται η οθόνη σας ή πότε θα μπαίνει σε κατάσταση αναστολής ο υπολογιστής σας.
Αφού επιλέξετε τις ρυθμίσεις που θέλετε, τότε κάντε κλίκ στην επιλογή "Αλλαγή ρυθμίσεων παροχής ενέργειας για προχωρημένους".
notebook_battery_9
Στις προχωρημένες ρυθμίσεις θα βρείτε πολλές διαφορετικές επιλογές για να βελτιστοποιήσετε την κατανάλωση ενέργειας του υπολογιστή σας. Στο παράδειγμα μας, απενεργοποιούμε την εναλλαγή φόντων της επιφάνειας εργασίας των Windows. 
Σημείωση: Εάν δεν είστε σίγουροι για τις ρυθμίσεις, καλύτερα να τις αφήσετε ως έχουν για να μην έχετε ανεπιθύμητα αποτελέσματα.
notebook_battery_10
10. Να αποφεύγετε τη χρήση του laptop σε υψηλές θερμοκρασίες
Όταν η θερμοκρασία σε ένα δωμάτιο είναι χαμηλή, τότε τα ανεμιστηράκια ψύξης του laptop θα καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια. Έτσι θα εξοικονομήσετε ενέργεια για την μπαταρία σας.
11. Ανάλυση οθόνης
Η χαμηλή ανάλυση οθόνης καταναλώνει λιγότερη ενέργεια απ'ότι οι υψηλές αναλύσεις. Για να αλλάξετε την ανάλυση της οθόνης σας, κάντε δεξί κλίκ στην επιφάνεια εργασίας και κάντε κλίκ στην επιλογή "Ανάλυση οθόνης".
notebook_battery_11
Τώρα επιλέξτε χαμηλότερη ανάλυση για την οθόνη σας από το πεδίο "Ανάλυση".
notebook_battery_12
12. Απενεργοποίηση γραφικών Aero
Τα γραφικά Aero των Windows είναι εντυπωσιακά, αλλά χρειάζονται αρκετούς πόρους από τον υπολογιστή σας και κατά συνέπεια ενέργεια. Για να τα απενεργοποιήσετε, κάντε δεξί κλίκ στην επιφάνεια εργασίας και επιλέξτε "Εξατομίκευση".
notebook_battery_3
Τώρα κάντε κλίκ στο κουμπί "Χρώμα παραθύρου".
notebook_battery_13
Αποεπιλέξτε την επιλογή "Ενεργοποίηση διαφάνειας".
notebook_battery_14
13. Απενεργοποίηση προσαρμογέα ασύρματου δικτύου
Εάν δεν είστε συνδεμένει σε κάποιο ασύρματο δίκτυο, τότε απενεργοποιήστε τον ασύρματο προσαρμογέα δικτύου. Τα περισσότερα laptops έχουν κάποιο διακόπτη για την απενεργοποίησή του.
14. Προσαρμογή εμφάνισης και επιδόσεων
Τα οπτικά εφέ επίσης συμβάλλουν στην κατανάλωση ενέργειας, γι'αυτό και είναι καλό να τα απενεργοποιήσετε. Πληκτρολογήστε στο πεδίο αναζήτησης του μενού έναρξης "προσαρμογή εμφάνισης windows" και κάντε κλίκ στο πρώτο αποτέλεσμα "Προσαρμογή εμφάνισης και επιδόσεων των Windows".
notebook_battery_15
Στο παράθυρο των ρυθμίσεων επιλέξτε το "Ρύθμιση για βέλτιστη απόδοση".
notebook_battery_16
15. Καθαρίστε τον εξαερισμό του laptop
Η σκόνη επηρρεάζει αρνητικά τη λειτουργία των laptops. Το αποτέλεσμα είναι αυθημένη θερμοκρασία και περισσότερη χρήση των ανεμιστήρων. Προτιμήστε να πάρετε το laptop σας στον τεχνικό σας, ώστε να το ανοίξει και να το καθαρίσει σωστά.
Αυτές ήταν μερικές συμβουλές για μεγαλύτερη διάρκεια της μπαταρίας του laptop σας. Εάν γνωρίζετε και εσείς κάποιες επιπλέον συμβουλές, μπορείτε να τις μοιραστείτε τις μαζί μας. Κι αν πάλι ψάχνετε για οικονομικά λάπτοπ, μπορείτε πάντα να τα βρείτε στο www.xestock.gr


Πηγή: 
http://www.pcsteps.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας καλοδεχούμενα όπως και οι απόψεις σας που μπορείτε να μας στείλετε στο xestock.gr@gmail.com!