Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

Επιστροφή από τις διακοπές


Τι ωραίο πράγμα οι διακοπές! Και μόνο στο άκουσμα της λέξης έχεις ένα χαμόγελο μέχρι τ’ αυτιά; Μήπως όμως συχνά η περίοδος ξεκούρασης τελειώνει απότομα με την επιστροφή στο σπίτι και εσύ αρνείσαι πεισματικά να δεχθείς ότι έχεις επιστρέψει στην άσφαλτο και πρέπει να αφήσεις πίσω σου το πλακόστρωτο;
Κι όμως υπάρχουν μερικά απλά βήματα που θα σε βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της «μελαγχολίας μετά τις διακοπές», τόσο στο σπίτι σας όσο και στο χώρο εργασίας σας:

Στην εργασία:
- Φροντίστε να επιστρέψετε από τις διακοπές σας δύο μέρες πριν από αυτή που έχει προγραμματίσετε να επιστρέψετε στην εργασία.
· Τις 48 ώρες που θα έχετε στη διάθεσή σας, αδειάστε τα ρούχα και βάλτε τις βαλίτσες σας στο πατάρι, πηγαίνετε στο σούπερ μάρκετ και κάνετε δουλειές στο σπίτι.
· Επιστρέψτε σταδιακά στο πρόγραμμα εργασίας και στις υποχρεώσεις σας
· Ξεκινήστε την εργασία σας από τα πιο εύκολα: διαβάστε, λ.χ., τα ηλεκτρονικά μηνύματά σας, τακτοποιήστε το γραφείο σας κ.λ.π.
· Βάλτε μια αναμνηστική φωτογραφία, ένα κοχύλι ή κάποιο φυτό στο γραφείο σας και, ενώ τα κοιτάζετε, να ανακαλείτε στη μνήμη σας όμορφες στιγμές των διακοπών σας.
· Κάνετε καταμερισμό της εργασίας σας, ώστε να μην αισθανθείτε ότι πνίγεστε
· Ξεκουραστείτε! Συχνά, το στρες και η μελαγχολία αλλάζουν τον μεταβολικό ρυθμό μετά τις διακοπές.
· Ασκηθείτε! Η γυμναστική αποτελεί την καλύτερη ίσως μέθοδο για την καταπολέμηση του στρες και της μελαγχολίας
· Να κάνετε καθημερινά κάτι όμορφο για τον εαυτό σας, αντί να περιμένετε τις... επόμενες διακοπές!

Στο σπίτι:
· Επανασυνδεθείτε με φίλους και συγγενείς. Μιλήστε για τις διακοπές σας, ρωτήστε για τις δικές τους και απολαύστε - έστω και μέσω της συζήτησης - την αίσθηση της χαλάρωσης και της ξεκούρασης που είχατε.
· Ξεκινήστε κάτι που από καιρό θέλατε να κάνετε και συνεχώς το αναβάλατε
- Έπειτα από κάποιες ημέρες απουσίας από τη βάση μας (ειδικά μετά τις διακοπές) είναι φυσικό να βλέπουμε τα πράγματα, δηλαδή τη διακόσμηση, τη διάταξη των επίπλων ή τα χρώματα που έχουμε χρησιμοποιήσει, κάπως διαφορετικά. Είναι ευκαιρία να εκμεταλλευτείς αυτή τη διαφορετική οπτική, για να αξιολογήσεις πώς θα ήθελες το χώρο σου και τι θα μπορούσες να κάνεις πρακτικά για να τον βελτιώσεις. Αφού τακτοποιήσεις τις βαλίτσες και χαλαρώσεις λιγάκι , πέρασε 10-15 λεπτά σε κάθε δωμάτιο, χαλαρώνοντας και κάνοντας στον εαυτό σου τις εξής ερωτήσεις:
1.Πώς χρησιμοποιώ το χώρο αυτό;(π.χ. γραφείο, υπνοδωμάτιο κ.λπ.)
2. Ολοκληρώνω επιτυχώς τις δραστηριότητές μου;(π.χ. αν είναι γραφείο, έχω την απαραίτητη συγκέντρωση; Ολοκληρώνω τις εργασίες μου εγκαίρως;)
3. Τι θα αφαιρούσα;
4. Τι θα ήθελα να προσθέσω;
5. Τι θα άλλαζα;(π.χ. χρώματα, διάταξη επίπλων, κουρτίνες)
6. Είμαι ευτυχισμένος στο χώρο αυτό;
Δεν έχεις παρά να σημειώσεις σε ένα χαρτί τις απαντήσεις σου! Θα εκπλαγείς πραγματικά από τις παρατηρήσεις σου και από το πόσο απλά, αλλάζοντας κάποια πραγματάκια, μεταβάλλονται ο τρόπος που νιώθεις και η καθημερινότητά σου!

Ολοκληρώνοντας τα παραπάνω βήματα, μπορείς να προγραμματίσεις τις αλλαγές που θέλεις να κάνεις, ανανεώνοντας έτσι την ενέργεια του σπιτιού σου αλλά και τη διάθεσή σου, για να αντιμετωπίσεις την επιστροφή στην καθημερινή ζωή με τα προβλήματά της, που μετά τις διακοπές μπορεί φαντάζει... βουνό. Αλλάζοντας αυτά που θέλουμε στο χώρο μας, μπορούμε να επιχειρήσουμε να αλλάξουμε αυτά που δεν μας αρέσουν στη ζωή μας! www.xestock.gr

Και...όχι δεν σας ευχόμαστε καλό χειμώνα, αλλά όπως κι εδώ: Καλή επιστροφή, καλή σεζόν, καλή εποχή, καλή σχολική χρονιά ή καλό καιρό όπως θέλετε να 'χετε!!!! :)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας καλοδεχούμενα όπως και οι απόψεις σας που μπορείτε να μας στείλετε στο xestock.gr@gmail.com!