Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

Συμβουλές για ξεσκαρτάρισμα


Το να τακτοποιείτε χιλιάδες πράγματα που προκαλούν μόνιμη ακαταστασία στο σπίτι, μπορεί πολύ εύκολα να καταλήξει σε πονοκέφαλο. 
Γι αυτό, βοηθά πολύ τα ξεσκαρτάρισμα! Αν δεν ξέρετε όμως τον τρόπο να το κάνετε σωστά, το μόνο σίγουρο είναι πως θα πελαγώσετε και θα τα παρατήσετε πριν καν αρχίσεις.
Ακολουθούν κάποια βήματα που σίγουρα θα σας βοηθήσουν να πετύχετε το στόχο σας, σχετικά εύκολα! 
  • Εφοδιαστείτε με κουτιά και βάλτε τους ετικέτες που θα σας βοηθήσουν να θυμάστε τι περιέχουν, που βρίσκονται και για ποιο σκοπό προορίζονται: π.χ. ξεστοκάρισμα, δωρεά, φύλαξη, αναποφάσιστα, κλπ.
  • Μην ξεκινήστε με την πεποίθηση πως θα τελειώσετε το σπίτι σε μία μέρα...απλά δεν πρόκειται να γίνει κι εσείς να μην αναφωνήσετε.... τα νεύρα μου, τα χάπια μου κι ένα ταξί να ....φύγω!!!
  • Ξεκινήστε από ένα δωμάτιο και καθορίστε από την αρχή το χρόνο που θα διαθέσετε. Αν αφιερώσετε 1- 1,5 ώρα κάποιες μέρες, θα κάνετε σύντομα ενώ παράλληλα δεν θα ξεφύγετε από τις καθημερινές σας δραστηριότητες.
  • Αποφασίσετε καταρχάς με ποιο δωμάτιο θα ξεκινήσετε. Κι όταν αποφασίσετε, βάλτε τις κούτες που θα χρησιμοποιήσετε στη σειρά και ξεκινήστε από το πάτωμα δίπλα στην πόρτα και κινηθείτε κυκλικά. Όταν το πάτωμα είναι μαζεμένο από τα περιττά είναι πιο εύκολο να συγκεντρωθείτε στα υπόλοιπα. Έπειτα ασχοληθείτε με τις επίπεδες επιφάνειες και τέλος με τους κρυμμένους χώρους, τις ντουλάπες/ράφια. Με αυτόν τον τρόπο όποια στιγμή κι αν χρειαστεί να σταματήσετε, το δωμάτιο θα είναι μαζεμένο.
  • Όταν ξεκαθαρίζετε μία ντουλάπα μην βγάζετε τα πάντα έξω για να τα τακτοποιήσετε όλα μαζί. Είναι προτιμότερο να ξεκινήσετε με ένα ράφι, ένα συρτάρι τη φορά κλπ.
  • Προπαντός μην υπερβείτε το χρόνο που έχετε αποφασίσει πως θα αφιερώσετε και μην ξεχνάτε πως χρειάζεστε και ξεκούραση.
  • Μια μικρή βοήθεια είναι να βάλετε δυνατή - όχι δυνατά - μουσική που να μην σας αφήσει να χαλαρώσετε και να σας δίνει το ρυθμό.
  • Κάθε φορά που πιάνετε ένα αντικείμενο που δεν χρειάζεστε πια στα χέρια σας πρέπει να κάνετε τις εξής ερωτήσεις και φυσικά να δώσετε....μία απάντηση:         Είναι δικό μου? Το έχω χρησιμοποιήσει τον τελευταίο χρόνο? Έχει συναισθηματική αξία? Ανήκει σε αυτό το δωμάτιο?
  • Για οτιδήποτε δεν μπορείτε να αποφασίσετε υπάρχει το κουτί με τα αναποφάσιστα... αλλά μόνο ένα στα δέκα μπορείτε να βάζετε εκεί!
  • Χαρίστε πράγματα....!!!! Τα ρούχα που έχετε πάρει 10 νούμερα μικρότερα αποκλείεται να σας μπουν σε αυτή τη ζωή οπότε ΔΩΣΤΕ ΤΑ! Επίσης τα παιδιά μας έχουν τοοοόσα παιχνίδια.... κρατήστε αυτά που παίζει πιο πολύ και του αρέσουν και με τα υπόλοιπα κάντε κάποιο άλλο παιδάκι ευτυχισμένο... Κινηθείτε λοιπόν με αυτή τη νοοτροπία. Α, και αν κάτι είναι σπασμένο, ραγισμένο, χαλασμένο και δεν το έχετε φτιάξει μέχρι τώρα, δεν θα γίνει ποτέ. Πετάξτε το.
  • Αφού τελειώσατε ....βασικό αυτό που ακολουθεί. Πετάξτε τα σκουπίδια, βάλτε σε μία τσάντα αυτά που θα δωρίσετε και αυτά που είναι για φύλαξη στην αποθήκη. Σε ότι αφορά τα αναποφάσιστα, σφραγίστε το κουτί, βάλτε ημερομηνία και στην αποθήκη. Ύστερα από 6 μήνες αν δεν έχετε χρειαστεί τίποτα από το περιεχόμενο του, απλά ξεστοκάρετέ τα μαζί με τα υπόλοιπα που μένουν στο www.xestock.gr!
Συγχαρητήρια αυτή τη φορά τα καταφέρατε!!!


Πηγή: http://neamanaorganosou.blogspot.com/2011/02/blog-post_16.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας καλοδεχούμενα όπως και οι απόψεις σας που μπορείτε να μας στείλετε στο xestock.gr@gmail.com!