Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

Τρόποι για να βγάζετε σούπερ φωτογραφία!


Πριν αρχίσει να αλλάζει ο καιρός και να αρχίσετε να κοιτάτε με αναπόληση τις φωτογραφίες του καλοκαιριού, μην μουτρώνετε αν βγουν θαμπές ή εντελώς ερασιτεχνικές. Ακολουθήστε τις παρακάτω απλές συμβουλές για να βγάζετε τέλειες φωτογραφίες. Με τον τρόπο αυτό θα διατηρείτε τις αναμνήσεις των ταξιδιών και του καλοκαιριού, όπου κι αν βρίσκεστε, ολοζώντανες και ανεξίτηλες!
- Αποφασίστε από την αρχή τι θέλετε να ξεχωρίζει στη φωτογραφία, ποιό είναι το θέμα και κρατήστε το φόντο όσο το δυνατόν πιο ουδέτερο. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, ειδικά στα πορτρέτα.
- Οι φωτογραφίες θα γίνουν πιο εντυπωσιακές αν το θέμα καλύπτει όλη τη φωτογραφία, εξαφανίζοντας το φόντο. Ένα κοντινό πλάνο σε ένα τριαντάφυλλο είναι πολύ πιο εντυπωσιακό από μακρινό σε μπουκέτο. Μπορείς να το επιτύχεις είτε με το ζουμ είτε (για μικρά αντικείμενα) χρησιμοποιώντας τις ενδείξεις της μηχανής "macro".
- Μην τραβάτε μόνο οριζόντιες πόζες. Δοκιμάστε και την κάθετη θέση της μηχανής. Γιατί σε περιπτώσεις που το θέμα της φωτογραφίας είναι, π.χ., ένα άγαλμα, ένα δέντρο ή ένας άνθρωπος, δίνεται με αυτόν τον τρόπο έμφαση στο στενόμακρο όγκο, χαρίζοντας μια άλλη προοπτική.
- Το πιο σημαντικό είναι το φως. Το απαλό φως των συννεφιασμένων ημερών είναι ιδανικό για πορτρέτα, ενώ τα τοπία αναδεικνύονται με το ζεστό φως το ξημέρωμα και το δειλινό. Προσοχή: χρειάζεται να μην παρεμβάλλονται αντικείμενα ανάμεσα στην εστία του φωτός και στο κεντρικό θέμα της φωτογραφίας.
- Χρησιμοποιήστε το φλας, και όχι μόνο το βράδυ. Χρησιμοποιήστε το σε συννεφιασμένες μέρες, για να τονιστούν τα πρόσωπα και να ξεχωρίσουν από το φόντο, αλλά και σε ημέρες με έντονη ηλιοφάνεια, για να αποφευχθούν έντονες σκιές στα πρόσωπα (ιδιαίτερα κάτω από τα μάτια και τη μύτη) από το δυνατό φως του ήλιου. Το φλας "πιάνει" αντικείμενα σε απόσταση δύο περίπου μέτρων, αλλιώς η φωτογραφία θα είναι σκοτεινή.
- Όταν έχετε να φωτογραφίσετε κάτι πιο κοντό (π.χ. ζώα ή παιδιά), γονατίστε και κατεβείτε στο ύψος τους. Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι ιδιαίτερα κολακευτικό!
- Τέλος, σκηνοθετήστε! Ειδικά όταν φωτογραφίζετε ανθρώπους. Ζητήστε τους να κάνουν κάτι διαφορετικό και ν' αποκαλύψουν την προσωπικότητά τους. Ή ακόμα για να βγούνε πιο φυσικές οι φωτογραφίες τους, βγάλτε σε μια στάση που δεν το περιμένουν αρκεί να τους κολακεύει το αποτέλεσμα και να το εγκρίνουν. Παίξτε με όλους τους τρόπους και χαρείτε τόσο τις φωτογραφικές σας όσο και το αποτέλεσμα!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας καλοδεχούμενα όπως και οι απόψεις σας που μπορείτε να μας στείλετε στο xestock.gr@gmail.com!