Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Οι κολλητοί διώχνουν το στρες


Οι «κολλητοί» διώχνουν το στρες
Εάν νιώθετε πιεσμένοι, καλό είναι να μιλήσετε στον καλύτερό σας φίλο. Βοηθά πολύ να κάνετε παρέα μαζί του/της. 
Μια νέα μελέτη δείχνει πως η παρουσία του μπορεί να ελαττώσει το στρες σας και να σας κάνει να αισθανθείτε πολύ καλύτερα – όχι μόνο για ό,τι σας στρεσάρει, αλλά και για τον εαυτό σας.
«Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα είναι πως δεν αρκεί να μιλήσει κανείς σε οποιονδήποτε φίλο του – πρέπει να είναι ο καλύτερος», λέει ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ράιαν Άνταμς, επίκουρος καθηγητής Παιδιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο του Νοσοκομείου Παίδων του Σινσινάτι.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε παιδιά, αλλά οι ερευνητές εκτιμούν πως τα ευρήματά της ισχύουν και για τους εφήβους και τους ενήλικες.
Αποτέλεσμα: η παρουσία του «κολλητού» τους, περισσότερο απ’ ό,τι αυτή οποιουδήποτε άλλου, περιόριζε δραστικά τις σωματικές επιδράσεις των αρνητικών εμπειριών τους. Ταυτοχρόνως, τα έκανε να νιώθουν καλύτερα για τον εαυτό τους.
Όταν κανένας φίλος τους δεν βρισκόταν δίπλα τους στη διάρκεια στρεσογόνων γεγονότων, η αυτοεκτίμησή τους καταποντιζόταν.
Οι φιλίες εξυπηρετούν πολύ σημαντικούς ρόλους από κοινωνικής, συναισθηματικής και νοητικής πλευράς, ενώ αποτελούν και πηγή ψυχαγωγίας και συντροφικότητας.
Τι δώρο έχετε πάρει για τον καλύτερό σας φίλο; http://www.xestock.gr/


Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Developmental Psychology».
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ


Δείτε Περισσότερα: http://www.otherside.gr/2011/09/kollitoi-diwxnoun-stres/#ixzz1gZ2aD7gO

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας καλοδεχούμενα όπως και οι απόψεις σας που μπορείτε να μας στείλετε στο xestock.gr@gmail.com!