Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2011

H μουσική στο χώρο εργασίας

Αλήθεια, έχετε σκεφτεί πόση επίδραση μπορεί να έχει η μουσική σε ένα χώρο εργασίας; Όχι μόνο στους πελάτες, αλλά και στους ίδιους τους εργαζομένους!
Η μουσική αγγίζει τον άνθρωπο σε ένα βαθύτερο επίπεδο, ξεπερνώντας τη διανόηση και τη λογική σκέψη. Η κατάλληλη για τον κάθε άνθρωπο μουσική, οδηγεί στο πρώτο στάδιο της χαλάρωσης που προκαλεί συναίσθημα ευφορίας. Σ' αυτό ακριβώς το στάδιο η μουσική παύει να είναι απλώς ένα στοιχείο χαλάρωσης και παίζει ρόλο θεραπευτικό. Κοινό στοιχείο πάντως όλων των ερευνών που έχουν γίνει πάνω σ’ αυτό το θέμα είναι η διαπίστωση ότι οι οργανικές αντιδράσεις του ανθρώπου στο μουσικό ερέθισμα εξαρτώνται άμεσα από τη συγκινησιακή επίδραση που ασκεί η μουσική σ' αυτόν.
Γιατί όμως ορισμένοι ήχοι μας αγγίζουν περισσότερο από κάποιους άλλους; Ποιοι είναι οι παράγοντες που καθορίζουν ώστε η ίδια μουσική σύνθεση να προκαλεί σε  άλλους μεγάλη ευχαρίστηση και σε άλλους θλίψη;
Η μουσική καταφέρνει να διεγείρει περιοχές του ανθρώπινου εγκεφάλου, που τον παρακινούν και τον κάνουν δημιουργικό, ενώ φαίνεται πως βελτιώνει και την αντίληψή μας. Ανάλογα με το είδος μουσικής που θα διαλέξουμε ν’ ακούσουμε, μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τις διαφορετικές ιδιότητές της. Έτσι, όταν θέλουμε ν’ αυξήσουμε την ενεργητικότητά μας δεν έχουμε παρά να βάλουμε στο CD χορευτική και ρυθμική μουσική, η οποία θα μας παρακινεί να χορέψουμε. Σάλσα, ρούμπα, ντίσκο, αλλά και μέινστριμ κομμάτια είναι τα πιο κατάλληλα. Ενώ, αντίθετα, όταν θέλουμε να χαλαρώσουμε, διαλέγουμε πιο ήρεμη μουσική ή με επαναλαμβανόμενες αρμονικές διακυμάνσεις.   
Επιπλέον. η μουσική επιδρά στις πωλήσεις, είτε θετικά είτε αρνητικά. Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντική η σωστή επιλογή της κατάλληλης μουσικής για κάθε χώρο και κάθε περίπτωση αλλά και του εξοπλισμού που θα τη μεταδώσει κατάλληλα: http://www.xestock.gr/web/main/index.php?la=2&xestock=dtih8aetr3ehv1q6sv6t6kl5h6341bph&cid=14

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας καλοδεχούμενα όπως και οι απόψεις σας που μπορείτε να μας στείλετε στο xestock.gr@gmail.com!