Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου 2011

Το "μητρικό ένστικτο" είναι και ανδρική υπόθεση!

Αν κάποια στιγμή νιώσατε την ακαταμάχητη, ανεξήγητη ανάγκη να κάνετε μωρό, μάθετε πως ο λόγος που σας συνέβηκε αυτό είναι επειδή ξύπνησε το μητρικό σας ένστικτο (οι Αμερικάνοι χρησιμοποιούν πλέον την ορολογία «baby fever») και αυτό δεν το λέμε απλά χαριτολογώντας.
Νέα έρευνα, η οποία μάλιστα δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Emotion, έδειξε πως πρόκειται για ένα πραγματικό σωματικό και συναισθηματικό φαινόμενο.
Παρόλο που μπορεί να συνδέεται με ένα άλλο φαινόμενο σχετικό με την ανάγκη μιας γυναίκας να κάνει μωρό, γνωστό ως «βιολογικό ρολόι», κατά το οποίο οι γυναίκες συνειδητοποιούν πως τα χρονικά περιθώρια για να μπορέσουν να κάνουν παιδί στενεύουν, η διαφορά του με το "μητρικό" ένστικτο είναι ότι το δεύτερο δεν αφορά μόνο τις γυναίκες. Αυτό τουλάχιστον διαπίστωσε ζευγάρι ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Κάνσας, οι οποίοι, όπως λένε, αναγνώρισαν την αίσθηση αυτή αφού γεννήθηκε το δεύτερο παιδί τους.
Ο Gary και η Sandra Brase ξεκίνησαν με μία επίσημη έρευνα που σκοπό είχε να αποδείξει αν τελικά υπάρχει ή όχι το λεγόμενο μητρικό ένστικτο. Μέσω αυτής έμαθαν πως πρόκειται για ένα αίσθημα που μπορούν να νιώσουν τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες, αν και η έντασή του κυμαίνεται από άτομο σε άτομο αλλά και από καιρούς εις καιρόν στο ίδιο άτομο. Φυσικά, όπως διευκρινίζει ο ερευνητής ψυχολόγος Gary Brase, κάποιοι άνθρωποι δεν το νιώθουν καν.
Έστρεψαν το ενδιαφέρον τους στην προσαρμοστική άποψη, η οποία υποστηρίζει πως το μητρικό ένστικτο είναι ένα συναισθηματικό «σήμα» που υποσυνείδητα ειδοποιεί τον εγκέφαλο ότι ίσως τώρα να είναι η κατάλληλη στιγμή για να αποκτήσει κανείς παιδί.
Ελέγχοντας τη συγκεκριμένη υπόθεση, οι Brase κατέληξαν ότι η θετική έκθεση σε μωρά (όταν δηλαδή κανείς έρχεται συχνά σε επαφή με μωρά που γελάνε, είναι παιχνιδιάρικα και μυρίζουν ωραία) μπορεί να επηρεάσει τους ανθρώπους στο να θέλουν να κάνουν παιδιά, ενώ η αρνητική έκθεση (σε μωρά που κλαίνε ή μυρίζουν άσχημα) μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά. Ένας ακόμα παράγοντας τον οποίον μελέτησαν είχε να κάνει με τις αναπόφευκτες στερήσεις που φέρνει στη ζωή των ενηλίκων ένα μωρό –λιγότερος ελεύθερος χρόνος, λιγότερα χρήματα και λιγότερη ελευθερία να κάνεις ό,τι θέλεις όποτε το θέλεις.
Συμπερασματικά, λοιπόν, οι Brase τόνισαν ότι «η επιθυμία των ανθρώπων να κάνουν παιδιά επηρεάζεται περισσότερο από θετικές και αρνητικές συναναστροφές με μωρά και από τις παραπάνω αλλαγές στην ζωή τους».
Έχετε ότι χρειάζεστε για το μωρό στη ζωή σας χωρίς να ξοδέψετε πολλά;Πηγή: Time.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας καλοδεχούμενα όπως και οι απόψεις σας που μπορείτε να μας στείλετε στο xestock.gr@gmail.com!