Η καινούργια σχολική χρονιά πλησιάζει, παρά τα διάφορα σενάρια που ακούγονται για καταλήψεις και απεργία. Αυτό σημαίνει για χιλιάδες μαθητές αλλά και τις οικογένειες τους να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη για σχολικά, φροντιστήρια και για ενοίκια σε ό,τι αφορά τους φοιτητές.
Μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν στην προετοιμασία της νέας σχολικής χρονιάς υπολογίζοντας ακόμη και με καλύτερο τρόπο τα έξοδά της:
Α. Σε ό,τι αφορά τις αγορές σχολικών ειδών. Οι γονείς των μαθητών κυρίως των Δημοτικών σχολείων καλό θα είναι να μη βιαστούν να αγοράσουν σχολικά είδη αλλά περιμένουν τις οδηγίες των δασκάλων, ώστε να αποφύγουν άσκοπες αγορές που θα τους επιβαρύνουν οικονομικά. Όταν θα αγοράσουν τα σχολικά είδη να προσέξουν την καταλληλότητά τους σε σχέση πάντα με την ηλικία των παιδιών ( τσάντες, κασετίνες, παγουρίνια )
Β. Επιλογή φροντιστηρίων. Αφού το εκπαιδευτικό σύστημα μας οδηγεί στα φροντιστήρια για διάφορα γνωστικά αντικείμενα, οι γονείς μαζί με τα παιδιά τους να κάνουν έρευνα αγοράς ζητώντας πληροφορίες για την ποιότητα της προσφερόμενης εκπαίδευσης και των τιμών και να επιλέξουν αυτό που ικανοποιεί τις ανάγκες τους. Όταν καταλήξουν σε κάποιο φροντιστήριο να συζητήσουν όλα τα θέματα που θα οδηγήσουν σε απρόσκοπτη παρακολούθηση των μαθημάτων.
Γ. Για τους φοιτητές: Το πρόβλημα που κυρίως αντιμετωπίζουν είναι εκείνο της στέγης. Δε χρειάζεται πανικός για την ανεύρεση της. Θα πρέπει να κάνουν καταρχήν μια επισταμένη έρευνα αγοράς για το ύψος των ενοικίων. Επίσης τα πανεπιστήμια προσφέρουν βοήθεια και σ΄ αυτόν τον τομέα για τις οικογένειες που είναι οικονομικά αδύναμες υπάρχουν και οι φοιτητικές εστίες για τις οποίες μπορούν να ενημερωθούν από τα πανεπιστήμια. Εάν τελικά οδηγηθούν στην ενοικίαση, εξετάσετε για την επιλογή να είναι συνάρτηση του ενοικίου, των κοινοχρήστων και του κόστους μεταφοράς από το σπίτι προς τη σχολή τους. Να υπογράφουν συμβόλαιο στο οποίο θα αναφέρεται η κατάσταση στην οποία παρέλαβαν το διαμέρισμα και βέβαια το ύψος του ενοικίου που αναφέρεται στο συμβόλαιο να είναι σύμφωνο με αυτό που καλείται να καταβάλλει μηνιαίως. Η ύπαρξη συμβολαίου είναι απαραίτητη για την είσπραξη της επιδότησης ενοικίου για όσους φοιτητές σπουδάζουν εκτός της πόλης κατοικίας τους.
Φυσικά υπάρχουν και άλλα πράγματα τα οποία θα πρέπει να προσέχουν οι φοιτητές, όπως:
1. Αναζήτηση διαμονής. Ο πιο κλασικός τρόπος είναι οι μικρές αγγελίες των εφημερίδων. Επίσης, το διαδίκτυο θα μπορούσε να φανεί πολύ χρήσιμο εργαλείο. http://www.xestock.gr/web/main/index.php?la=2&xestock=fhjg7sl3anlnnu7o2f5algdg3cjum2d0&cid=1869
2. Έχετε υπόψη σας ότι συνήθως τα σπίτια στο κέντρο της πόλης είναι πιο παλιά αλλά και πιο ακριβά σε σύγκριση με εκείνα των συνοικιών.
3. Στην αναζήτηση της σωστής κατοικίας θα βοηθούσε εάν κάνατε μια βόλτα και στη γειτονιά, για να δείτε αν σας βολεύει η συγκοινωνία, τα καταστήματα, και ιδίως εάν υπάρχουν κοντινά φαρμακεία, σουπερ μάρκετ κλπ.
4. Η μίσθωση κατοικίας ισχύει τουλάχιστον για τρία χρόνια ακόμα και εαν έχει συμφωνηθεί μικρότερος ή αόριστος χρόνος. Αν ο συμβατικός χρόνος έχει καθοριστεί μικρότερος της τριετίας και δεν υπάρχει συμφωνία αναπροσαρμογής του μισθώματος για τον υπόλοιπο χρόνο, το καταβαλλόμενο μίσθωμα αυξάνεται, ετησίως, κατά ποσοστό εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) του τιμαρίθμου του κόστους ζωής, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος, για τους αμέσως προηγούμενους δώδεκα (12) μήνες.
5. Ο νόμος επιτρέπει να καταβληθεί εγγύηση, μέχρι του ποσού, που ισούται, με το άθροισμα δύο μηνιαίων μισθωμάτων.
6. Δεν αποδεχόμαστε και δεν υπογράφουμε όρους, που δεν κατανοούμε ή με τους οποίους δε συμφωνούμε, απόλυτα. Σε πολλά συμβόλαια ενοικίασης, περιέχονται όροι δυσμενείς, για τους ενοικιαστές π.χ. «Εάν ενοικιαστής διακόψει τη μίσθωση, πριν τη συμφωνημένη λήξη της, υποχρεούται να καταβάλει όλα τα ενοίκια, μέχρι τη λήξη». Τέτοιους όρους τους διαγράφουμε.
7. Να γνωρίζετε ότι προκαταβολή του ενοικίου επιτρέπεται μόνο για τον τρέχοντα μήνα.
8. Είναι χρήσιμο να ελέγξετε το διαμέρισμα ή την κατοικία που θα μισθώσετε μαζί με τον ιδιοκτήτη και συγκεκριμένα αν λειτουργεί σωστά η θέρμανση, τα υδραυλικά, τα ηλεκτρικά είδη που ενδεχομένως να έχει και γενικά να κοιτάξτε αν υπάρχουν ζημίες, ώστε να γνωρίζετε εκ των πρότερων σε τι κατάσταση είναι αυτό.
9. Να γνωρίζετε ότι ο ιδιοκτήτης φέρει τα βάρη του ακινήτου και αποδίδει στον ενοικιαστή, τις αναγκαίες δαπάνες, που ο τελευταίος έκανε στο ακίνητο.
10. Ο ενοικιαστής δεν ευθύνεται, για φθορές ή μεταβολές, που οφείλονται, στη συμφωνημένη χρήση. Έτσι, μπορείτε να διεκδικήσετε: 1) να αναλάβει ο ιδιοκτήτης την υποχρέωση να κάνει, με δικά του έξοδα, τις απαραίτητες επισκευές στο σπίτι (π.χ. βάψιμο, επισκευή παραθύρων κ.λπ.), ώστε αυτό να είναι κατάλληλο για να κατοικήσετε, 2) να αναλάβει ο ιδιοκτήτης την υποχρέωση να επισκευάζει, με δικά του έξοδα, τις βλάβες, που θα προξενούνται στο σπίτι, στα πλαίσια της συνηθισμένης από εσάς χρήσης του.
11. Μια συμβουλή ακόμη: αποκτήστε καλή επαφή με τους γείτονες, γιατί δεν ξέρετε ποτέ αν θα χρειαστούν και πότε (πιστέψτε μας, πάντα χρειάζονται)!
12. Καλό θα ήταν να μην τοποθετήσετε στην είσοδο της οικοδομής το δικό σας επώνυμο, ειδικά τα κορίτσια. Πολλές κοπέλες που δεν είχαν το επίθετο τους στο θυροτηλέφωνο γλίτωσαν από ενοχλητικούς τύπους, διότι αυτοί δε γνώριζαν σε ποιο διαμέρισμα μένουν.
13. Ρωτήστε το ποσό που συνήθως απαιτείται μηνιαίως για τα κοινόχρηστα.
14. Όταν τακτοποιηθείτε στο σπίτι σας, σε ένα κεντρικό σημείο, τοποθετήστε χρήσιμα τηλεφωνά της πόλης όπως νοσοκομεία, φαρμακεία, δρομολόγια τρένων και λεωφορείων κλπ.
15. Ένας φοιτητής που σέβεται τον εαυτό του πρέπει να ξέρει και που συχνάζουν οι φοιτητές της πόλης. Ρωτήστε γνωστούς και φίλους που ενδεχομένως να γνωρίζουν αλλά και τους νέους γείτονες σας!!http://www.xestock.gr/web/main/index.php?la=2&xestock=fhjg7sl3anlnnu7o2f5algdg3cjum2d0&cid=1718
Καλή σχολική χρονιά!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια σας καλοδεχούμενα όπως και οι απόψεις σας που μπορείτε να μας στείλετε στο xestock.gr@gmail.com!